Popis
Majitelem farmy La Esmeralda je Nelson Raul Amada a jeho rodina. Nelson, který reprezentuje již pátou generaci kávových pěstitelů, vyrůstal na farmě svého prapradědečka Finca Santa Lucia. V roce 2013 založil svou exportní společnost De La Finca (DLF) a o osm let později koupil právě Fincu La Esmeralda s cílem vytvářet experimentální mikroloty. Díky své poloze ve vysoké nadmořské výšce a sopečné půdě nabízí farma vynikající podmínky pro pěstování výběrové kávy.
Region Comayagua, kde se La Esmeralda nachází, je známý svou nadmořskou výškou a úrodným vulkanickým podložím. Tato oblast, konkrétně zóna La Sampedrama, patří ve světě kávy mezi ty méně známé, ale již nyní je domovem několika vyhlášených farem. Nelson v ní vidí velký potenciál, zejména pro experimentování a zajištění konzistentní kvality. Po převzetí farmy v roce 2021 Nelson a jeho rodina zasadili nové odrůdy jako Geisha, Pink Bourbon a Parainema. Na výsledky si budeme muset ještě pár let počkat :)
Kávovníky zde rostou ve stínu okolních vzrostlých stromů, čímž poskytují přirozený domov mnoha ptákům a drobným živočichům. Není tak zároveň příliš narušována místní biodiverzita. Při pěstování se nepoužívají žádná chemická hnojiva či pesticidy, a proto je farma certifikována bio a dokonce i Bird Friendly.
Farmu spravuje Nelsonův bratranemc Joelem Banegas. Stará se o každodenní chod nejen La Esmeraldy, ale i dalších 22 rodinných farem spojených s DLF. Společnost DLF podporuje komunity dlouhodobými prospěšnými projekty např. v rámci místního školství.
Třešně na farmě La Esmeralda se sbírají při dosažení optimální zralosti a jednotné barvy. Po sklizni jsou uzavřeny na 42 hodin do sudů pro fermentaci bez přístupu světla a vzduchu (anaerobní proces). Tyto podmínky umožňují, aby fermentace obalu třešní obohatila vnitřní kávové zrno o sladké a komplexní chutě. Po fermentaci jsou třešně sušeny nejprve na betonovém patiu na přímém slunci, poté přesunuty na vyvýšené sušící postele pro pomalejší proces sušení. Když dosáhnou 16% vlhkosti, jsou uskladněny na 20 dní a poté znovu sušeny, dokud vlhkost neklesne na 12 %. Tento pečlivý proces zajišťuje konzistentní a dlouhotrvající chuťový profil kávy, který si uchovává svou svěžest.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.