Tip Bio
  • 1 z 4
 

Bio Honduras La Esmeralda

 

Vánoční edice z honduraské farmy La Esmeralda zaujme už výraznou a příjemnou vůní po nutelle s dotykem sladkého manga. Vychutnejte si sametový filtr s chutí po čokoládě a karamelu s lehkým hintem exotického ovoce, dodá vám energii při předvánočním shonu nebo naopak zahřeje po sváteční vycházce.

 

  • Lokalita: Sampedrama, Comayagua
  • Nadmořská výška: 1750 m
  • Odrůda: Caturra, Typica
  • Chuť: karamel, čokoláda, exotické ovoce
  • Doporučená příprava: filtr
  • Zpracování: naturální

355 Kč
Kategorie Honduras
Zvolte variantu
Kód produktu HLE-250 Hmotnost: 250 g 355 Kč
   
 

Majitelem farmy La Esmeralda je Nelson Raul Amada a jeho rodina. Nelson, který reprezentuje již pátou generaci kávových pěstitelů, vyrůstal na farmě svého prapradědečka Finca Santa Lucia. V roce 2013 založil svou exportní společnost De La Finca (DLF) a o osm let později koupil právě Fincu La Esmeralda s cílem vytvářet experimentální mikroloty. Díky své poloze ve vysoké nadmořské výšce a sopečné půdě nabízí farma vynikající podmínky pro pěstování výběrové kávy.
 
Region Comayagua, kde se La Esmeralda nachází, je známý svou nadmořskou výškou a úrodným vulkanickým podložím. Tato oblast, konkrétně zóna La Sampedrama, patří ve světě kávy mezi ty méně známé, ale již nyní je domovem několika vyhlášených farem. Nelson v ní vidí velký potenciál, zejména pro experimentování a zajištění konzistentní kvality. Po převzetí farmy v roce 2021 Nelson a jeho rodina zasadili nové odrůdy jako Geisha, Pink Bourbon a Parainema. Na výsledky si budeme muset ještě pár let počkat :)
 
Kávovníky zde rostou ve stínu okolních vzrostlých stromů, čímž poskytují přirozený domov mnoha ptákům a drobným živočichům. Není tak zároveň  příliš narušována místní biodiverzita.  Při pěstování se nepoužívají žádná chemická hnojiva či pesticidy, a proto je farma certifikována bio a dokonce i Bird Friendly.
 
Farmu spravuje Nelsonův bratranemc Joelem Banegas. Stará se o každodenní chod nejen La Esmeraldy, ale i dalších 22 rodinných farem spojených s DLF. Společnost DLF podporuje komunity dlouhodobými prospěšnými projekty např. v rámci místního školství.
 
Třešně na farmě La Esmeralda se sbírají při dosažení optimální zralosti a jednotné barvy. Po sklizni jsou uzavřeny na 42 hodin do sudů pro fermentaci bez přístupu světla a vzduchu (anaerobní proces). Tyto podmínky umožňují, aby fermentace obalu třešní obohatila vnitřní kávové zrno o sladké a komplexní chutě. Po fermentaci jsou třešně sušeny nejprve na betonovém patiu na přímém slunci, poté přesunuty na vyvýšené sušící postele pro pomalejší proces sušení. Když dosáhnou 16% vlhkosti, jsou uskladněny na 20 dní a poté znovu sušeny, dokud vlhkost neklesne na 12 %. Tento pečlivý proces zajišťuje konzistentní a dlouhotrvající chuťový profil kávy, který si uchovává svou svěžest.
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.