Novinka Tip
  • 1 z 6
 

Indie Gundikhan

 

Vyzkoušejte kouzlo Vánoc v šálku! 🎄 Naše vánoční limitka přiletěla ze zaleněné Gundikhan. Zaujme vás jemně sladkým a kořenitým aroma čerstvě upečeného perníku, které krásně přechází i do chuti. Tóny kakaových bobů se dokonale snoubí se sladkokyselou šťavnatostí granátového jablka a navozují sváteční pohodu.

  • Lokalita: Chikkamagalur, jihozápadní Indie
  • Nadmořská výška:  1400 m n. mořem
  • Odrůda: Chandragiri
  • Chuť: perník, kakaové boby, granátové jablko
  • Doporučená příprava: filtr
  • Zpracování: anaerobní, naturální
399 Kč
Kategorie Indie
Zvolte variantu
Kód produktu IGU-250 Hmotnost: 250 g 399 Kč
   
 

Káva pochází z jihozápadní Indie státu Karnataka, oblasti Baba Budan Giri. Dle starého příběhu se súfijský světec Baba Budan vracel kolem roku 1670 z pouti do Mekky. Cestou zpět propašoval z Jemenu (v té době bylo nezákonné vyvézt kávová semena z Arábie) sedm kávových zrn, která zasadil v pohoří Čandradrona v Karnátace. 

Farma Gundikhan patří rodině Saifa, který se po studiích managementu a krátké kariéře v korporátu vrátil z Velké Británie, aby doma pokračoval jako třetí generace pěstitelů kávy. Farmu vede s důrazem na udržitelnost a žije zde se svou manželkou a rodiči.

Kávovníky rostou v nadmořské výšce kolem 1 400 m pod stínem původních stromů, což pomáhá udržovat biodiverzitu a poskytuje útočiště ptákům a dalším živočichům. Farma sousedí s tygří rezervací Bhadra a zároveň slouží jako klíčový biokoridor pro divoká zvířata.

Káva odrůdy Chandragiri, která vznikla křížením Villa Sarchi a Hibrido de Timor, se vyznačuje většími zrny a mimořádnou kvalitou. Naturální zpracování zahrnuje 72hodinovou anaerobní fermentaci s kvasinkami Lallemand Intenso a následné sušení na vyvýšených lůžkách. 

Farma je také součástí místní kolektivní organizace KaadKaapi, která sdružuje farmáře, ekology a odborníky na kávu se společným cílem a to podpořit udržitelné zemědělství a ochranu biodiverzity v jižní Indii. Podporuje dlouhodobou udržitelnost tím, že spolupracuje se zemědělci v okresech Čikmagalur a Coorg na zavádění pěstitelských metod šetrných k divoké zvěři, poskytuje finanční a poradenskou podporu a zajišťuje přístup na prémiové mezinárodní trhy. Tento přístup je přínosný jak pro ochranu divoké přírody, tak pro místní zemědělce z ekonomického hlediska.

Tradiční kávové agrolesy v tomto regionu pomáhají zachovat místní biologickou rozmanitost tím, že poskytují alternativní stanoviště pro volně žijící živočichy. Změny na trhu a rostoucí náklady na pěstování však vedou zemědělce k praktikám, které poškozují biologickou rozmanitost.

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.