Bio Etiopie Kabira
Naturálně zpracovaná káva z etiopské oblasti Jimma nás mile překvapila svou ovocnou svěžestí s tóny citrusů. Šťavnatost pomeranče s jemným květinovým nádechem doplňují hořkosladké tóny grepu a jemný dozvuk černého čaje. Kabira je tak ideální volbou pro dlouhé popíjení pomalu chladnoucího filtru – ať už při práci, nebo na cestách.
Kategorie: | Káva |
---|---|
Příprava: | filtr |
Zpracování: | naturální |
Chuť: | pomeranč, grep, černý čaj |
? Odrůda: | Heirloom & 74110,74112 |
Lokalita: | Etiopie Jimma |
Nadmořská výška: | 2040 m |
Certifikace: | BIO |
Cupping skóre: | 86 |
Farma Mustefy Abakena se nachází v nadmořské výšce 2040 m v malebné oblasti Jimma na západě Etiopie. Část úrody se zpracovává promytou metodou, zatímco druhá část naturálně – kávové třešně se suší 24–27 dní na vyvýšených afrických postelích. Mustefa také spolupracuje s okolními drobnými farmáři a vykupuje jejich čerstvě natrhané kávové třešně. Investuje do školení, moderních zařízení a ekologických postupů, podporuje farmáře a chrání kávové dědictví Etiopie. Spojuje tak tradice s inovacemi, aby vyprodukoval více kávy vyšší kvality.
Vlha pestrá (Merops apiaster) je pestře zbarvený a elegantně štíhlý pták, téměř velikosti kosa. Živí se především létajícím hmyzem, který obratně loví za letu ve vysokých výškách. Hnízdí v písčitých stěnách a říčních březích. Do Evropy přilétá v květnu, kdy tvoří monogamní páry starající se společně o mláďata. Jeden rodič dokáže za den nachytat až 250 kusů hmyzu! Koncem srpna migruje zpět do subsaharské Afriky, kde zimuje. U nás je možné nejčastěji pozorovat na jižní Moravě a v povodí Bečvy. Její počty pomalu stoupají.