Bio Kolumbie Aratoca
Kávy z produkce Oskara Dazy se u nás objevují už pravidelně. Nejenže nás baví svou chutí, ale důležité jsou pro nás také podmínky, za kterých se kávové keře pěstují. Tentokrát byla i samotná cesta kávy po moři udržitelnější – dorazila totiž na PLACHETNICI! Díky tomu se i její uhlíková stopa snížila o 70–90 %.
Pražená je na přípravu espressa a už před samotnou přípravou vás zaujme svou výraznou vůní. V šálku se pak prolínají ovocné medově kyselkavé tóny mandarinky se sladkostí třtinového cukru. Na jazyku potěší svou středně dlouhou dochutí.
Kategorie: | Káva |
---|---|
Příprava: | espresso |
Zpracování: | polopromytá |
Chuť: | mandarinka, citrónová tráva, třtinový cukr |
Lokalita: | Finca La Pradera |
Nadmořská výška: | 1600 m n. m |
Certifikace: | BIO |
Finca La Pradera se nachází v regionu Santander na severu země. Vede ji Oscar Daza se svou manželkou Mildred. Na 185 hektarech spravují 13 farem, kde se káva pěstuje čistě organicky a v zastínění okolních stromů. Tento tzv. agrolesnický systém s několika úrovněmi výšky stromů chrání kávovníky před přímým sluncem a podporuje místní biodiverzitu. Nejvyšší stromová vrstva dosahuje výšky okolo 12 metrů a láká jak místní, tak i stěhovavé ptactvo. Díky těmto podmínkám je farma certifikována jako Bird Friendly.
Káva se zpracovává polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní slupky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 dní schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.
Káva Aratoca k nám připlula z Kolumbie na plachetnici, která pojmula celkem 600 tun kávy. Společnost Belco, která kávu tímto způsobem přepravuje se zavazuje, že do roku 2030 bude 90% kávy přepravovat právě tímto způsobem.
Tangara modrooká (Stilpnia cyanicollis) - domovem těchto drobných ptáčků, které zdobí výrazně modrá náprsenka a čepička, jsou subtropické a tropické lesy Jižní Ameriky od Kolumbie po Bolívii. Kromě hmyzu jim chutnají hlavně bobule a drobnější ovoce. Zatímco o potomky se starají oba rodiče, o stavbu hnízda ve tvaru misky se zaslouží hlavně samička. Do něj pak klade bílá vajíčka zdobená jemný mi flíčky. Tangara modrooká je ceněna pro své nádherné zbarvení a je často vyhledávána pozorovateli ptáků v jejím přirozeném prostředí.